Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant.

fredag, februar 09, 2007

Jimmy Young

Fordelen med å ha en blogg er at man ikke har en deadline. Derfor kan Lindkvist skrive om Jimmy Young nå hvis hun vil. Selv om det allerede er tatt av plakaten og hun så det på lørdag. Ideelt sett burde hun skrevet om det på søndag, men da var hun opptatt av å skrive om lykken.
(Mange bloggere setter riktignok sin ære (?) i å være aktuelle. Selv har Lindkvist en upostet sak om jula som hun strengt tatt innser er litt uaktuell nå.)

Jimmy Young er altså et teaterstykke av og med De Utvalgte som ble spilt på Black Box Teater i januar og februar. Jimmy Young er også navnet på en figur som Torbjørn Davidsen i De Utvalgte har skapt og fulgt i mer enn ti år. Det vil si Torbjørn Davidsen er Jimmy Young eller han spiller Jimmy Young.

Jimmy Young (forestillingen) leverer oss et kjønnsstereotypt univers, nærmest misogynt og Lindkvist hadde ikke vært Lindkvist om hun ikke hadde ønsket seg en større problematisering av dette. På den andre side så kjøper hun (Lindkvist) tildels at De Utvalgte reflekterer et kjønnsperspektiv som finnes i samfunnet og samtida og at Jimmy Young som den utålelige karakteren han er har dette synet på kvinner. Likevel liker (skal jeg bruke ordet elske?) Lindkvist forestillingen. Lindkvist liker (elsker?) nemlig teater som tar samtida så på kornet, teater som handler om teater, metateater. Lindkvist elsker at Torbjørn Davidsen spiller Torbjørn Davidsen som er Jimmy Young og skaper usikkerhet om hva som er virkelighet og hva som er fiksjon. Lindkvist elsker at Jørgen Langhelle spiller Jørgen Langhelle som en opponent til Jimmy Young og Torbjørn Davidsen og nærmest overtar Jimmy Young-rollen.

Den uproblematiske holdningen forestillingen reflekterer i forhold til kjønn, blant annet ved at den kvinnelige rollefiguren er en taus tjener for mennene blir nettopp problematisk og en åpenbar innvending. Likefullt er dette teater som risikerer noe, som tar noen sjanser, som karikerer samtiden, vår vestlige kultur og spør hva identitet er. Tiltross for innvendingen kan man nesten si at Lindkvist elsker Jimmy Young. Og hvem skulle vel trodd det?

Mer om Jimmy Young og De Utvalgte her.

Ingen kommentarer: