Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant.

fredag, januar 05, 2007

Står fram: 33 1/2 år

Fra jeg var barn, gjennom hele tenåra og godt opp i tjueåra var det et kompliment å bli tatt for å være eldre enn man var. Dette handlet tildels om å komme inn på steder før man formelt hadde lov til det. Ungdomsdiskotekene hadde 12-års grense, bygdefestene 15-års grense og puben 18 år. Selv som 23 åring synes jeg det var stas å bli tatt for 26. Så skjedde det noe. Jeg vet ikke helt når det skjedde. Jeg visste det kom til å skje. Nå sier jeg ikke alderen min like høyt lenger. Når noen spør hvor gammel jeg er, blir jeg litt satt ut og som regel ber jeg dem gjette. Bare for at de skal gjette 25, 26 eller kanskje 28. Riktignok gjetter noen 31, men det kan jeg leve med.

Det er åpenbart at i tillegg til sexisme (kjønnsurettferdighet), rasisme (urettferdighet knyttet til etnisitet/hudfarge) finnes det også ”ageisme” – som vi ikke har noe godt ord for på norsk, men vi kan kalle det alders-diskriminering. Man dømmer oftere kvinner på grunn av alderen enn menn. En av grunnene til at det er vanskeligere å bli eldre for kvinner enn menn er fordi det i heterofile parforhold har vært, og er, vanlig med stor aldersforskjell i favøren ung kvinne eldre mann. En 40-årig kvinne oppleves ofte attraktiv for menn i 50-årene og oppover, mens en mann på 40 kan være attraktiv for en kvinne på 20-30. Dette er med på å forsterke at menn holder seg unge lengre, de kan virke virile og attraktive selv i 50 årene, mens kvinner ofte blir sett på som gamle og utdaterte i samme alder.

Grunnene til at kvinner har foretrukket eldre menn har vært mange, og det begynner når vi er små, som barn og tenåringer opplever jenter at guttene på ens egen alder er barnslige og går for de eldre gutta, de som er to, tre eller kanskje fire år eldre. Andre grunner når man blir voksen er at kvinner setter pris på erfaring og økonomisk stabilitet. Når det kommer til seksualitet sies det at menn er ”på topp” seksuelt når de er ca 18, mens kvinner er ”på topp” når de er ca 33 ½ - hva som menes med ”på topp” forekommer meg noe uklart, ettersom man skulle tro at også på dette området er erfaring en fordel. Selv ville jeg nok foretrukket en mann noe eldre enn 18 år, kanskje 26, så han har litt erfaring å vise til.

I og med at kvinner lever lengre enn menn burde det være bedre med en motsatt aldersforskjell. Og nå er det faktisk trendy med eldre kvinner og yngre menn. Selv om aldersforskjellene det berettes om i slike eksempler fortsatt er små og som regel under ti år, så sprer det seg og det er altså trendy. Jeg gjentar: trendy, nå.

(Baksida av Klassekampen i dag)

3 kommentarer:

VamPus sa...

Det heter da aldersdiskriminering på norsk? Anyway, kommer på fredag, men legger ikke ut noe på egen blogg av ulike grunner...

Lindkvist sa...

Flott at du kommer!

Anonym sa...

Jeg registrerer (noe sent..) at jeg er trendy. Og, jeg registrerer også at jeg overdriver (ref: din kommentar til at aldersforskjellen sjelden overstiger ti år). Det jeg fremdeles ikke forstår, er HVOR vi grusomme kvinner på barnerov blir steinet, for ikke tør "folk" si noe rett til meg, og ikke finner jeg eder og galle i ukepressen.

Er denne steiningen hemmelig? Har jeg en reell god grunn til å grue meg til den dagen en snill nabo ENDELIG tør fortelle min uvitende "svigermor" at sønnen blir utsatt for de grusomste overgrep?

Maj.F.L.

Ps: flott blogg :)