Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant.

onsdag, mai 06, 2009

Hvorfor, Fritt Ord?

I går fikk Nina Karin Monsen Fritt Ord prisen. Jeg var ikke der. I noen år var jeg tilstede under prisutdelingen. Nordnorsk Forfatterlag fikk nemlig prisen i sin tid (da var den på 100 000 mener jeg og det var vel i 1981) etter det fikk forfatterlaget invitasjon og da jeg satt i styret gikk jeg et par ganger på utdelingen. Blant annet da Shabana Rehman fikk prisen. 

Jeg var heller ikke tilstede under demonstrasjonen mot prisutdelingen. Det var ikke en prinsippsak. Jeg var en av de over 4000 som skrev under oppropet mot at Nina Karin Monsen fikk prisen.

Jeg forstår ikke hvorfor hun fikk prisen. Jeg leser hva styret og Francis Sejersted sier, men jeg synes ikke det er gode argumenter. 

Det er iallfall langt bedre argumenter på andre siden. Mange har skrevet om saken. Jeg henviser villig vekk. 

Gerd Brantenberg i dagens Aftenposten.

Shabana Rehman i Aftenposten tidligere.

Sara Azmeh Rasmussen også i selsamme avis.

Og bloggerne har markert seg. Jeg sier som Hjorthen: det er så mange gode bloggere nå at man godt kan slappe litt av. (Eller han sier egentlig at det er blitt vanskeligere å blogge av den grunn.) (Flere lenker i Hjorthens post, som jeg lenker til.)

Fjordfitte kårer Frøken Fitteland 2009Ellers tror jeg debatten er i ferd med å stilne, selv blant dem som "elsker" "debatt". De var jo der og hyllet Monsen i går. Eller bare så og hørte og rapporte videre. Slik Knut Hoem gjorde for Kulturnytt (NRK P2) i dag morges og han tolket Francis Sejersted dit at han forsøkte å be Nina Karin Monsen dempe seg litt i måten hun ordla seg på. Om jeg husker og hørte riktig i morges da. 

Til og med fr.martinsen hadde gjeste-blogger Mina der. 

3 kommentarer:

Jorunn Solli sa...

Enig med deg, Ellisiv. Skal dette bli trenden når man skal gi fritt ord prisen, så kan man jo gi prisen til noen med rasistiske synspunkter, eller noen religiøse fundamentalister som har et svært negativt og / eller begrenset kvinnesyn. NKM hadde aldri fått prisen hvis ikke hun hadde hatt den posisjonen hun har. ”En filosof som er politisk ukorrekt lissom…stilig” Rolf fra Rykkinn hadde aldri fått prisen ved å sende inn den type meninger til spalter i dagspressen. Det for mange blitt et skjellsord å være politisk korrekt. Kritiserer man Mandela for å være politisk korrekt?
”Uten de politisk korrekte ville kvinnene fortsatt tiet i forsamlingene, negrene hvisket bakerst i bussen og homsene skreket i skapet”
Sitater er fra Stian Bromark, Dagbladet 18. april 2006

Lindkvist sa...

Nettopp. Jeg synes heller ikke de som forsvarer prisen, for eksempel Francis Sejersted har noen gode argumenter. Det hele er veldig underlig.

Ingen kritiserer NKM rett til å ytre seg, vi er alle for ytringsfrihet, men derfra til å prise det hun sier og måten hun sier det på. Rart, veldig rart.

Jorunn Solli sa...

Da er vi helt på bølgelengde ;-)