Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant.

lørdag, oktober 13, 2007

Mann-er-mann-verst

Hvor mange hvite heterofile middelaldrende øvremiddelklasse-menn trengs det for å skifte en lyspære? Ingen. De får en polakk til å gjøre det for seg.

Den eldgamle myten mann-er-mann-verst bekreftes stadig. Nylig gikk en høyt profilert reklamemann ut og sa at han ikke kunne ta pappapermisjon, til det hadde han for høyt forbruk. Mens andre menn kjemper for retten til å være far like mye som mødrene er mor, kommer denne mannen og sier at forbruk er viktigere enn familie. Selvopptatte sysler som karriere og lønn som tradisjonelt har vært knyttet til mannen mener han er viktigere enn samværet med egne barn. Mens andre menn forsøker å endre bildet av mannen som egoistisk og selvopptatt og kun opptatt av egen karriere kommer denne mannen og sier at for han er penger og karriere viktigere enn tid med egne barn. Ja, det er som å hånle av mennene som ønsker seg økte rettigheter. Men det er jo ikke annet å vente. Mann-er-mann-verst er jo ikke bare en myte uten hold i virkeligheten. Når menn blir slått ned og utsatt for vold er det nesten alltid en annen mann som gjør det. Når menn blir drept er det nesten alltid en annen mann som gjør det. (Det er det for øvrig også når en kvinne blir drept. Men det viser jo bare at mordere som regel er menn.)

Det er klart det finnes moderne og likestillingsorienterte menn som ikke tenker som reklamemannen. Som ofrer litt av sin karriere slik at mor ikke skal måtte foreta hele offeret. Det er jo åpenbart at par med barn nødvendigvis ikke kan jobbe like mye som de som ikke har barn. Barnløse blir oftere bedt om å ta overtid og de som holder bedriften i gang mens andre er hjemme med fødselspermisjon skal ha en kompensasjon for det. For eksempel i økt lønn. Derfor blir den som har vært hjemme i fødselspermisjon ofte liggende under i lønnsnivå. Og hva hjelper det om det ikke er lov å spørre om en arbeidssøker er gravid. Man spør likevel. Hvis du var arbeidsgiver og skulle ansette noen ville du ansatt en som er gravid? Nei. Og hvis du kan velge mellom en kvinne og en mann på ca 30 som begge er like godt kvalifisert hvem er det størst sjanse for at skal bli gravid, bli borte og slik belaste bedriften?

Hvor mange hvite heterofile middelaldrende øvremiddelklasse-menn trengs det for å passe sine egne barn? Ingen. De får som regel kona til å gjøre det.

(Baksida av Klassekampen i dag.)

4 kommentarer:

Undre sa...

Hvite heterofile middelaldrende øvremiddelklasse-menn kan jo bli Plan-faddere om de synes det er for mye styr med egne barn. :)

Lindkvist sa...

He-he. Ja, en utmerket ide.

Men jeg tror det finns en del av denne typen menn som liker å smykke seg med eget avkom uten å måtte ofre så mye for det. (Eller like mye som enkelte andre.)

Undre sa...

Jeg frykter du har rett, Lindkvist. Unger er tilbehør for en del av disse karene på lik linke med fin bil, fin klokke, fin kone, fin leilighet, fint hus, fin hytte og så beint etter.

Men fortsetter de å surve så håper jeg Plan ringer dem. *knurr*

Anonym sa...

Hei igjen.
mannsjåvenisten er tilbake. trøsten er at disse hvite middelklasse mennene blir skilt en dag. Og så sier de: jeg skulle brukt mere tid på familien.Jeg skjønner meg ikke på damer osv. Men veldig mange av de skal jo bare ha "pyntekone" og konene deres er veldig ofte opptatt av å være sånne fine fruer. De flytter fra små steder til oslo vest eller Bærum og legger bort dialekten sin bare for å være "fine".
Var skilt selv i en alder av 30 og var på byen og traff mange damer som trengte litt oppmerksomhet.
Og det fikk de ! Men jeg gikk aldri etter de som gikk med fasade for de var bare ute etter å få seg et nytt "perfekt hjem". Som den taktiske mannsjåvenisten jeg var så valgte jeg alltid damer (Fra 24 til 42 år) med glimt i øyet og litt former. Da var man sikret en koselig lørdag/søndagsmorgen med mat og så en ny runde.