Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant.

onsdag, juli 05, 2006

Frihet i et lite telt

Jeg er glad jeg bor i et land hvor kvinner kan kle av seg. Hver gang sola kommer fram etter en lang og tung vinter ligger det kvinner i parker og på strender. De starter med å brette opp bukser og blotte underarmer, og i takt med at sola blir sterkere forsvinner flere og flere plagg. Nå ligger kvinner i bikini en rekke steder i dette landet. Bikini betyr truse og bikinioverdel. Ikke bare truse. Kvinnene må ha på bikinioverdel. Det måtte de ikke på slutten av 80- og deler av 90-tallet. Riktignok tror jeg ikke man blir anmeldt, slik en kvinne ble i USA for å ha solt seg toppløs. Men de sosiale omkostningene er for store. Man har på seg bikinioverdel.

Over halvparten av verdens befolkning har pupper. Likevel oppfører man seg som om dette er noe sensasjonelt. Iallfall når Janet Jackson ”blotter” puppen sin på amerikansk tv. Hvem har ikke sett en pupp før? Det er da så hverdagslig. Noen har hårete brystkasser andre har brystparti med bryster også kalt pupper.

I et land med så få og korte sommermåneder som Norge er det viktig for kropp og sjel å få nyte de solstrålene som finnes. Det er også deilig å kunne kle av seg når du gjennom store deler av året må ha en rekke lag med klær på.

Pupper har en tendens til å bli forbundet med sex. En pupp har i utgangpunktet ikke noe med sex å gjøre. Den kan brukes til å mate babyer. Å pakke inn puppene er å erkjenne at dette er en kroppsdel som må skjules. Retten til å være naken/toppløs handler paradoksalt nok om retten til å bli sett på som noe annet enn kropp, det vil si: kropp i betydningen (seksuelt) objekt. Mange kvinner vil si at de ikke ønsker å sole seg toppløs. Det kan jeg godt forstå, slik de rådende kulturelle normene er i dag. Ingen ønsker å bryte med normene og bli sett på som et utskudd. Derfor tar vi på oss bikinioverdel og barberer leggene. Noen påstår de velger dette selv. Det er en forståelig overlevelsesstrategi å hevde at det du må gjøre for å ikke bli sett rart på, er noe du selv velger å gjøre. Noen kvinner går med hijab og påstår det er et fritt valg.

Ikke vet jeg hvilke mekanismer som har umuliggjort, iallfall vanskeliggjort, toppløs solbading. Vil det bli moderne igjen? Eller vil det gå andre veien, slik at man tilslutt pakker kvinner inn i burka? Frihet i et lite telt.


Petit trykt på baksida av Klassekampen tirsdag 4. juli i spalten I DAG.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Et høyst betimelig innlegg! Bare i dag har jeg lest to blogginnlegg som toucher inn på noe av det samme.

Det ene var av en norsk mannlig blogger som satte opp mannsreglene for et forhold. Muligens er noe av det humoristisk ment, men han starter i alle fall med å si at bryster er ment for å se på. Kanskje vil evolusjonen fremover favorisere kvinner som er rike nok til å skaffe seg implantater, men frem til midten av forrige århundre var det nok ammeevnen som førte til forplantningsmessige fordeler.

Det andre innlegget var på Feministing, som skriver om en ny lov i Alabama som gjør det tillatt å amme offentlig. High time, sier jeg. Videre handler innlegget om ammedemonstrasjoner utenfor to butikker i undertøyskjeden Victoria's Secret, som tidligere har nektet ammende kvinner adgang i butikken - fordi amming var uanstendig. Hva kan man si til slikt?

Anonym sa...

Gå foran som et godt eksempel. Men husk på alle kameramobilene.

Anonym sa...

Saccarina: ;-) Mmm.. ja, det var humoristisk ment, men med en smule alvor i fler av poengene. Jeg er enig i de fleste.

Men jeg skal nå ikke ta kreditten for det som er skrevet, jeg mottok den bare på mail. ;-)

Lindkvist sa...

Og jeg som trodde menn likte å ta på bryster. Ikke bare å se på.