Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant.

søndag, juni 11, 2006

La kjønnet hvile


Det finnes ingen kjønnsnøytrale områder. Ennå.

Det er tittel og ingres på Ellisiv Lindkvists anmeldelse av Kjønnsforskning - en grunnbok av Jørgen Lorentzen og Wenche Mühleisen (red.), Universitetsforlaget 2006. Anmeldelsen er å finne i siste Ny Tid (nr 22 - 9.-15.juni) som kom på fredag.
Dessverre er ikke anmeldelsen tilgjengelig på nett.

Lindkvist skriver blant annet:

"Kjønnsforskning er urovekkende lesning: på område etter område slår den fast at kvinner konsekvent og systematisk kommer dårligere ut enn menn. Det gjelder i familien, på arbeidsplassen, i politikken og helsemessig, for å nevne noe. Det finnes ikke ett område vi er likestilt på.
Hvorfor tror likevel så mange at vi er likestilte? Kanskje fordi historien kun kan vise til verre vilkår for kvinner. Tiltross for at det fortsatt står dårlig til, befinner vi oss i en historisk tid og på et geografisk sted hvor kvinners livsbetingelser, rettigheter og muligheter er bedre enn noensinne. Derfor finnes en reell likestilling bare i utopien, eventuelt i framtiden, og kvinner slår seg til ro med 30 prosent av makten fordi det er langt bedre enn 10 prosent. Skandinavia anno 2006 er det beste som har skjedd kvinner. Vi får bare håpe at det om hundre år er enda bedre. For det er mye som gjenstår."Kjønnsforskning er ei bok som ideelt sett bør leses av alle.

1 kommentar:

Sexy Sadie sa...

Hei.

Jeg skal sjekke den ut, takk for tips.