Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant.

lørdag, juli 14, 2007

Bortskjemte Østlendinger

Temperaturen ligger jevnt på rundt tjue grader. Det er varmt i lufta og varmt i havet. Det er riktignok ikke strålende sol hele tida, men sola er framme rett som det er. Man kan innta måltider utendørs og det er ganske deilig å hoppe i havet. Sommerparadis. Det finnes en rekke slike sommerparadis på Østlandet for ikke å si Sør-Norge. Ikke at det ikke finnes vakre sommerparadis i Nord. Det gjør det selvfølgelig. Men badetemperaturen er ikke helt den samme. Ikke den andre temperaturen heller. Og for en som har tilbrakt barndommens somre i Honningsvåg er det vidunderlig å komme til et sted hvor man kan hoppe i havet hver eneste dag. Joda, visst regnet det, men havet var jo ikke merkbart kaldere av den grunn. Så mens jeg går rundt og har åtte dager med fint vær har østlendingene åtte dager med dårlig vær.

Østlendingen tror at normaltemperaturen og normalsommeren er knallsol hele tida. Østlendingen tror at en normal sommer i Norge er en sydensommer. Østlendingen er bortskjemt. Så bortskjemt er Østlendingen at når det er skiftende vær et par uker får hun lov til å sette på forsida av Norges største avis, at dette er jammen en dårlig sommer. Kanskje den dårligste? Mens det faktisk er strålende sol i nord. Og rett som det er sol i sør. Mange steder i hvert fall. Det er ikke første gangen det skjer. Det skjer nesten hver sommer. Fordi forventningen om en sydensommer sjelden blir innfridd. Ettersom det tross alt ikke er særlig normalt i Norge. Og avisene skriver like iherdig om været i sommermånedene som de skriver om TV-programmet resten av året. Vi er et land med mye vær og mye forskjellig vær. Det er sjelden, kanskje aldri, at det er noenlunde godt vær over hele landet. Eller dårlig vær for den del.

Nå er det jo åpenbart at man tilpasser seg det man er vant til og for en bortskjemt østlending vil en sommer i Honningsvåg nok ikke bare fortone seg kald, men som en av dem sa til meg: ”Veldig annerledes”. Ja, annerledes enn de sørnorske sommerparadisene folk sørpå er vokst opp med. Setter man pris på sol, sommer og ikke minst bading, er det noe absurd med Nord-Norge. Det kan virke som nordlendinger klamrer seg fast i ugjestmilde og grisgrendte strøk snarere på tross av, enn på grunn av og således kan det minne om religion å bo i Nord-Norge.

Når det er sagt anbefales midnattsola fra Nordkapp til alle bortskjemte Østlendinger. Og får du ikke se midnattsola når du er der, men i stedet opplever tåke og regn skal du vite at også det er en typisk Nordkappsk opplevelse. Fortsatt god sommer.

(Baksida av Klassekampen i dag)

Ingen kommentarer: