Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant.

tirsdag, april 10, 2007

Feministmennene kommer!

De nye mennene kaller seg feminister og mener det. De nye mennene forstår at de har et kjønn og at kjønnsrollene påvirker og former oss. De nye mennene ser at det finnes strukturelle forskjeller knyttet til kjønn og de ønsker å endre dette. Si hei til den nye feministmannen. Han gjør halvparten av husarbeidet og tar seg av barna like mye som mor. I enkelte tilfeller kanskje mer? Den nye fantastiske feministmannen skjønner at hvis han skal være attraktiv for den superflotte intellektuelle privilegerte middelklasse-feministkvinnen så holder det ikke å tjene penger og ellers drikke øl. (Og la oss være ærlige: hvem ønsker ikke å være attraktive for henne? Jeg bare spør.) Det må jobbes både i og utenfor hjemmet. Følelser må snakkes om og man må strebe etter likestilling i hjemmet. Likestilling i økonomien er ikke fifty-fifty, men å tilpasse fellesutgifter etter inntekt. Det vil si at den som tjener mest bidrar mest. Slik kan private relasjoner oppveie samfunnets skjeve lønnsutbetalinger.

Menn begynner å innse at likestilling også er en fordel for dem. Menn begynner å innse at kvinner ikke kan være feminister alene. Menn begynner å innse at om vi frigjør oss fra kjønnsrollene er det en fordel for alle. Menn danner grupper som ”Menn mot voldtekt”. Den nye mannen innser at voldtekt er menns ansvar. Den nye mannen vil diskutere innholdet i mannsrollen. Den nye mannen vil bevisstgjøre, ta initiativ og engasjere menn.

Den nye mannen tar vil ha større andel av foreldrepermisjonen. Han vil ha mer ansvar i hjemmet. Han vil gjøre mer husarbeid. Han vil vaske opp og lage middag. Han vil ta ansvar for barnas bursdagsselskap og sende ut invitasjonene uten at mor minner han om det. Han vil planlegge ferien, bestille tur og forberede til jul. Han vil sitte og tisse og legge ned dolokket etter seg. Den nye mannen vil ta seg godt ut for sin kjære, og alle andre. Han går til frisøren helt av seg selv. Han er opptatt av klær og handler helt selv uten hjelp eller trusler fra mor! Tenk det, Henrik. Hvilket framskritt! Og skuespillermennene lengter etter nakenroller så de kan posere i sin fullendte mannlighet på film, TV eller scenen.

Jeg er så glad for alle disse mennene. Kjære feministmenn, vi skal lage en t-skjorte hvor det står: ”This is what a feminist looks like” (eventuelt: ”Sånn ser en feminist ut”) og den vil selvfølgelig feministmannen gå med. Kanskje skal vi lage en ekstrabonus t-skjorte for de aller beste av dere hvor det skal stå: ”Feminister elsker meg.”

(Baksida av Klassekampen i dag)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kjære feministmenn, vi skal lage en t-skjorte hvor det står: ”This is what a feminist looks like”

Denne liker jeg!

lotten sa...

Jeg må skaffe en slik til Neshornet!

Anonym sa...

er det et feministisk framskritt at menn blir opptatt av klær og utseende? nei.

Lindkvist sa...

a9ta og lotten: ja, la oss kle opp mennene i denne t-skjorta!

Anonym: Eh, neivel? Skal ikke menn bry seg om klær og utseende? Alt kan selvfølgelig bikke over. Men det er i hvert fall ingen fordel om det å være opptatt av klær og utseende bare skal knyttes til ett kjønn.

Og: det er definitivt en fordel om menn kan handle klær og gå til frisøren og uten at partneren må minne han om det, evt kjøpe klær for han.

Dessuten tror jeg de fleste heterofile kvinner, i likhet med heterofile menn, i likhet med de fleste, egentlig ønsker en partner som tar seg bra ut.

Sukkerspinnengelen sa...

Jøss,du beskriver jo den mannen så mange jeg kjenner skulle ønske de hadde. Det bør stå (Drømmemannen) som undertittel på t-trøya.

Lindkvist sa...

Sukkerspinnengelen: Ja, ikke sant? Det er dette som er drømmemannen. Han står med gummihanskene på og vasker opp i glohett oppvaskvann. Er det ikke begjærlig?

Sukkerspinnengelen sa...

De kvinnene jeg har hørt snakke om denne mannen, snakker i samme åndedrag om den mannen de har og som de tydeligvis er misfornøyd med. Jeg har prøvd å ymte frampå om at mannen hadde oppført seg mer drømmemann-aktig hvis ho ikke hadde stått over skuldra på'n og fortalt ham hvordan alt skal gjøres til enhver tid. Jeg trur flere av dem egentlig har en feministisk drømmemann, men at de kverker lysta og gleden hans ved å være perfeksjonistiske og gneldrete.

Anonym sa...

(Nå er det lenge siden jeg har "blamert" meg her,kjenner abstinensene krible mannssjåvinistisk........men jeg har vært 2 uker i Berlin og Øst-Europa.Jeg må ikke bli for populær,da blir jeg for lite selvkritisk og edruelig og selvstendig...man må velge sitt publikum med omhu,applausens jube(b)rus kan fordunkle dømmekraften og svekke meningenes motog frie flukt....,en av grunnene til at jeg ikke har min egen blogg)

Men er forslaget en go' ide'!,eller....? På forsiden av t-skjortene kan det stå:"This is what a feminist looks like"\"Feminister elsker meg!" og på baksiden kan det stå "But i always go home alone..."\"Men jeg går alltid hjem alene..." Det kan skape debatt og undring....Om jeg pleier å flagge politisk identifikasjon via t-skjorter...? nix... Det innebærer en for nær assosiasjon til den klamme,falske,reklameindustrien...Finnladen (irritrende tilstedeværende:-)....

Anonym sa...

Maskulisme i betydningen ny,reformert mannsrolle(r)\mannlig kjønnsidentitet er noe som kommer mer og mer.Det burde kommet mye lenger....det merker jeg spesielt når jeg prøver å diskutere det med menn\gutter jeg faktisk kjenner.Men hva- og i enda større grad hvordan skal vi få til det? Det finnes et organisert reformmiljø i Norge mht dette,og det er spennende....,men akk så komplisert sosiologisk\psykologisk prosess.Men å plassere stigmatiserende merkelapper på hverandre (tapere...) og dyrke offerroller,gjør nok ikke kommunikasjonen bedre og distansen mindre."Hunder og katter" må snakke ut or`ntlig uten for mye omsvøp og liksom-enighet,lage fora for å diskutere reell uenighet,ikke bare mange fora for dem som er enig om det meste i utgangspunktet.Og så...den gode viljen,det muliges kunst,prosess,tid,alkymi,legerings-kunst....F