Jeg er en mann. Alt jeg skriver er sant.

tirsdag, august 01, 2006

Sol, sommer og utepils

Jeg elsker Oslo. Jeg elsker mulighetene byen har sammenlignet med resten av Norge, jeg elsker kulturlivet her. Om sommeren er kulturen i dvale, men man kan sykle byen rundt. Man kan ta båten til hovedøya. Man kan spille volleyball i middelalderparken. Oslo er en fin by også nå.
Og man kan drikke utepils. Norge er et land med lange, mørke vintre. Store deler av året må man befinne seg innendørs. Man må iallfall drikke sin pils innendørs. Noen få netter i året er det så varmt at man kan sitte ute til klokka to eller tre. Det får man ikke lov til. I Oslo har man ikke kunnet bringe sin pils utendørs etter klokka 23.30. Fra og med i år er det enkelte utvalgte steder som har fått uteservering helt til kl 03.00. Men det er fortsatt en merkelig grense med steder som godt kunne hatt lengre servering og som ikke har det. Røykerne derimot, sender vi ut hele kvelden. De stedene som er så uheldige å ligge utenfor en eller annen mystisk grense må stenge uteserveringa allerede 21.30. Naboer? Skal man bo sentrumsnært må man finne seg i at andre mennesker bruker byen.
Der uteserveringa stenger 21.30 stenger all servering 00.30. Mange av de kulturelle og alternative utestedene må stenge halv ett, mens en rekke sentrumsnære, turistifiserte og kommersielle steder får holde åpent til 03.00. Da stenger alt salg av alkohol i hele Oslo. De bevilgende myndigheter synes tydeligvis det er en god idé å sende absolutt alle fulle folk ut i gatene samtidig. Noe som fører til lange drosjekøer med fulle, utålmodige folk som et arnested for aggresjon og vold.
Nå skal man ikke ha vært i mange andre land før man kan karakterisere det norske drikkemønsteret som støyende og primitivt. I land vi liker å sammenligne oss med, drikker man mer sivilisert. Hvorfor er vi så primitive i Norge? Jeg vet ikke. Men jeg skulle ønske vi ikke var så formynderske i forhold til alkohol. Jeg skulle ønske vi kunne kjøpe øl og vin på butikkene så lenge de var åpne. At det var lovlig å nyte en øl i en park. At vi kunne drikke utepils hele natta de få nettene i året det er mulig. Og at de stedene som ønsket det kunne selge alkohol så lenge de ønsket. At alle steder nå må stenge samtidig er beviselig ikke en god løsning.
Disse standpunktene er tradisjonelle høyrestandpunkter. Likevel merker jeg at mange som stemmer på venstresida nå mener som meg. Vi ønsker oss et samfunn som ikke kontrollerer oss på alle bauger og kanter. Vi ønsker oss en levende hovedstad. Vi ønsker oss en by som aldri stenger. Høyre og Fr.p. er også for dette, det er de som har flertall i bystyret uten at det ser ut til å ha noen positiv effekt på skjenketidene i byen. Hvor er høyrefolka når man trenger dem?

(Klassekampen torsdag 27. juli)

1 kommentar:

Anonym sa...

Tror jeg så noen tusle i en krok på sommeråpent. Dessuten lusket det et forskremt vesen i Blabladet, var det vel, han var visst veldig opptatt av venstresida, tror det var noe galt med den...